Sla navigatie over

Persbericht: Open Vld Hemiksem en NVA Hemiksem willen meer kansen bieden aan werkzoekenden via leerwerkplekken bij de gemeente.

De Vlaamse regering maakt 5 miljoen euro vrij voor steden en gemeenten die gemeenschapsdienst willen invoeren te ondersteunen bij deze opstart. Sinds 1 januari kunnen lokale besturen die een project indienen rekenen op een ondersteuning tot 100.000 euro. Op de gemeenteraad van 24 januari vroegen de fracties van NVA Hemiksem en Open Vld Hemiksem aan de meerderheid om hiermee ook in Hemiksem aan de slag te gaan.

“De gemeenschapsdienst is een manier om mensen weer op weg te helpen. Door hun de kans te geven hun vaardigheden te versterken. 42% van de werkzoekenden in Hemiksem is meer dan 2 jaar werkzoekend.”: stelt fractieleidster voor NVA, Helke Verdick.


“Goed omkaderde stageplaatsen zijn voor vele groepen positief. Ook stagiaires uit de secundaire of hogescholen of leefloners die via TWE tewerkgesteld worden baten hierbij.” gaat Greet Jacops, gemeenteraadslid voor Open VLD Hemiksem verder. “We waren dan ook erg benieuwd naar de visie
van het huidige gemeentebestuur.”

Lokale besturen moeten om deze middelen te ontvangen twee zaken doen. Enerzijds moeten ze leerwerkplekken creëren. Dat kan binnen de eigen werking zijn, maar ook bij vzw’s en scholen. Anderzijds moeten ze mentoren opleiden die instaan voor de begeleiding. Afhankelijk van het aantal leerwerkplakken dat gecreëerd wordt, kan een lokaal bestuur vervolgens rekenen op financiering. Open Vld en NVA betreuren dan ook dat de meerderheid vooralsnog geen initiatief heeft genomen om in te tekenen op deze oproep.


“ Volgens schepen Van Linden (Vooruit) zijn er momenteel slechts 3 diensten binnen het lokaal bestuur die al leerwerkplekken aanbieden en 2 gecertificeerde mentoren. Dit lijkt ons voor een lokaal bestuur met meer dan 120 FTE’s bijzonder weinig. Het is een gemiste kans om deze oproep aan zich te laten voorbij gaan.” stelt Greet Jacops van Open Vld Hemiksem. “Enerzijds omdat bedrijven in de regio merken dat hun vacatures blijven openstaan. Maar anderzijds vooral ook als bijkomend instrument in het activerings- en kansenbeleid van de gemeente.”


“ Ook het excuus van het gebrek aan personeel is een excuus dat we al meermaals gehoord hebben.” vertelt Helke Verdick, NVA Hemiksem. “ Op de vorige gemeenteraad werd dit ook al aangehaald als reden waarom een groot deel coronasubsidies moet terugbetaald worden maar ook als reden waarom het nog steeds wachten is op een verkeerscirculatieplan. Wie weet is de stagiaire van vandaag wel de nieuwe collega van morgen? Het is spijtig dat men dit binnen de huidige meerderheid niet zo ziet.” besluit Verdick.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder